Táplálkozás és Cyclo Cross

Eljött a cyclo-cross szezon! Évről évre nő ennek a sportágnak a népszerűsége, mely gyorsaságot, kitartást és ügyességet igényel. A 30-60 percig tartó edzések során azonban könnyű megfeledkezni a megfelelő táplálkozásról. Akár helyi versenyen veszel részt, akár a világbajnokságra hajtasz, az OTE segítségedre lesz, hogy minőségi tápanyaggal turbózd fel szervezetedet.

 

Mit egyél a verseny napján?

A cyclo-cross elég rövid ideig tart, így nem feltétlenül szükséges a verseny alatt frissítened. Emiatt azonban a megmérettetés előtti és az azt követő étkezésre különös figyelmet kell fordítanod. A versenyek során a résztvevők kapnak bizonyos mennyiségű folyadékot, de csak egy-egy meghatározott állomáson.

A kulcs a verseny előtti magas szénhidrát-bevitel. A tevékenység magas intenzitásából adódóan tested a gyorsan felhasználható szénhidrátot fogja követelni. Szénhidrát-raktáraid eléggé korlátozottak, így egy nagy adag zabkása vagy egy tányér tészta tökéletes választás lehet. Ezt 2-3 órával a verseny kezdete előtt fogyaszd el, hogy legyen idő a feldolgozásra. A másik fontos szempont a megfelelő hidratálás. Már a két százalékos vízhiány is negatív hatással lehet a teljesítményedre. Legyen nálad egy folyadékkal teli kulacs, melyből kortyolgathatsz a verseny kezdete előtt is. Az OTE Hydro tabletta kitűnően segít a hidratálásban, vízvisszatartásban, emellett elektrolitokat is tartalmaz.

 

A végső felturbózáshoz vegyél magadhoz egy energia gélt 15-20 perccel a rajt előtt, hogy legyen ideje a vércukorszintednek stabilizálódni a rajtig. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy közvetlenül az indulásnál nyomnak be egy adag gélt, verseny alatt pedig azt érzik hogy ingadozik a vércukorszintjük. Ha jól csinálod, akkor a teljesítményedet nagyszerűen tudod fokozni. A cyclo-cross esetén az agyműködésednek például jót tehet egy adag koffein, különösen, amikor nagy sebesség mellett kell kikerülnöd a felbukkanó akadályokat. Szóval a koffein-, vagy energiagél elfogyasztása igen hasznos lehet teljesítményed szempontjából.


Egyéb tanácsok a Cyclo-cross szezonra:

  • A szezon alatt az immunrendszered fokozott igénybevételnek van kitéve. Figyelj oda arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz: napi öt zöldség és gyümölcs legyen benne az étrendedben. Ezek a vitaminok, ásványianyagok igen hasznosak, amikor izzadtan, sárosan célba érsz a nagy hidegben.
  • A cyclo-cross edzéseken is figyelj oda az étkezésre. Ilyenkor különösen nagy mennyiségű szénhidrátot fogyassz el minden intenzív edzés előtt. Az OTE Anytime szeleteket pont erre találták ki.
  • Fordíts figyelmet az edzés előtti és utáni tápanyagbevitelre is. Ez segít abban, hogy szervezeted hozzászokjon a kemény edzésekhez. Az edzés utáni fehérjebevitel hozzájárul a gyors felépülési folyamathoz. A fehérjebevitel fontosságáról itt olvashatsz többet.
  • A cyclo-cross szezon alatt könnyű „túlenni” magadat. Nincs kétség affelől, hogy a cyclo-cross tényleg kemény műfaj, de ne feledd, egy verseny legfeljebb egy órát tart. Próbálj meg figyelni arra, hogy ne egyél túl sokat a verseny után. Vegyél magadhoz egy adag ételt, ami fehérjét és szénhidrátot is tartalmaz, s azután táplálkozz a megszokott módon.