Mi is az a BCAA?

 

A The Power of Me csapatát gyakran kérdezik, hogy szükséges-e a BCAA-bevitelre is figyelni? Reméljük, ezzel a cikkel egy kis segítséget adhatunk.

A BCAA-k aminosav láncolatok - azon fehérjék építőelemei, melyek az izomszövetek fő alkotói. Ezek a leucin, izoleucin és a valin. Szemben más aminosavakkal, a szervezet nem képes előállítani BCAA-t, így mindenképpen a táplálkozás, táplálékkiegészítés során szükséges pótolnunk őket.

Fogyasztása különösen azok számára fontos, akik rendszeresen edzenek, céljuk a súlyvesztés, és szeretnék elkerülni, hogy szervezetük a felhasznált energiát a meglévő izomtömegből pótolja. Ezt magas fehérjebevitellel érik el, ami által sejtjeik a glükózt használják fel üzemanyagként.

LEUCIN

A leucin elsődleges BCAA és a leghasznosabb izomépítés szempontjából. Aktiválja az mTOR nevezetű proteint, amely az izomzat fehérjeszintéziséért felel - ez alapvető fontosságú az izomnövekedés és -helyreállás tekintetében. Mindemellett stimulálja a sejtek glükózfelvételét, energiát biztosítva az edzés alatti lélegzéshez.

IZOLEUCIN

Csakúgy, mint a leucin, elősegíti az izomzat fehérjeszintézisét, azonban korántsem olyan hatékonyan, mint az előbb említett társa. Ezen túl jelentősen növeli a glükózfelvételt, és annak felhasználását a mozgás során.

VALIN

A valin hasonló szerepet tölt be, mint a leucin és az izoleucin, csak kisebb hatékonyságú. Ez azonban nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kellene hagynunk fontosságát. Éppúgy lényeges szerepet tölt be a proteinszintézisben, valamint a glükózfelvételben.

A BCAA-k kiváló forrásai

Számos lehetőség adódik, hogy pótoljuk a BCAA-k hiányát: megtalálható a vörös húsokban, baromfi termékekben, halakban és a tojásban is. Ha keményen edzel, és izomszöveteid károsodnak a gyakorlatok során, nem lehet teljes mértékben élelmiszerekből feltölteni a BCAA-raktárat, szükséges lehet táplálékkiegészítők fogyasztása is. A The Power of Me termékei közül a Pre-Energiser, a Workout Energiser, valamint tejsavó alapú fehérjéink magas arányban tartalmaznak BCAA-t, ezáltal segítik az izomzatod védelmét.

 

forrás: The Power of Me